Genom att förbättra förutsättningarna för att få barnen att leka mer uppmuntras barnen naturligt till rörelse. Det handlar om att som  vuxen underlätta och engagera sig i barnens fritid.

Leken är ett viktigt verktyg för barn att utvecklas på, både fysiskt och mentalt

Genom leken utvecklar barn:

  • Språk
  • Motorik
  • Fysik
  • Interaktion

Leken kan även hjälpa barn att bearbeta känslor och händelser som de varit med om. Tillsammans med andra kan de genom leken lära sig att förmedla och hantera sina känslor.

Kläder som uppmuntrar lek

Genom att klä barnen i kläder som är lätta att röra sig och leka i och som tål tuffare tag hjälper du barnen att ta för sig. Att till vintern hitta plagg som både är varma och som håller barnen varma är en utmaning. Overaller med resårer och täckkjolar anpassade för barn är exempel på varma plagg som hjälper barnen att kunna röra sig friare och hålla sig varma.

Vuxna som leker är förebilder

Att som vuxen ta sig tid och leva sig in i barnens värld är ett bra sätt att få igång barnen. Det går att få in leken i de vanliga sysslorna. Ni kan leka inte nudda linjer när ni går på trottoaren. Ni kan hitta på så många sätt som möjligt att ta er till träningen på, krypa, gå baklänges eller hopsasteg är exempel på att göra den vanliga transportsträckan lite roligare. Under leken kan du som vuxen ofta fånga upp vad som rör sig inuti och omkring barnen och prata om det tillsammans.

Bygg för lek

Avsätt en del av trädgården för lekhus, gungor eller annan lek, har ni ingen trädgård kanske det finns en skogsdunge i närheten där ni kan bygga en koja tillsammans? På vintern kan ni bygga snöslott, snögubbar och rutschkanor i is tillsammans. Involvera barnen i byggandet och ge dem ansvar, det kan få dem att växa och lära sig uppskatta det arbete som ligger bakom gåvor och saker omkring dem.

Uppmuntra dina barn till aktivitet och lek