Leksaker kommer in i ett barns liv nästan direkt efter födseln. Även om ett barn inte aktivt leker med leksaken i början är det vanligt att leksaken så småningom hamnar i munnen. Därför är det viktigt att leksaken är godkänd för barn. Är den CE-märkt kan du vara säker på att alla delar är ordentligt fästa på leksaken i fråga. Under barns första år är det ofta populärt med gosedjur i olika färger och former. Tänk på att välja en produkt som är lämplig för spädbarn. På leksaker som inte är det finns ofta en märkning där det står ”ej lämplig för barn under 3 år”.

Leksaker till 1-3-åringen

När barnet blir något större blir lusten att utforska större. Det börjar exempelvis bli intressant att bygga torn av olika saker. Till ett barn i den här åldern kan det därför vara uppskattat med byggklossar eller duplolego. Det börjar även bli intressant med dockor av olika slag. Det är viktigt att alltid välja leksaker som är lämpliga för barnets ålder, utveckling och kunskapsnivå. Ett tips kan vara att köpa leksaker som du själv som vuxen kan tycka är roliga att leka med. Då är chansen större att du tar dig tiden att leka med leksaken tillsammans med barnet, varpå hen kommer uppskatta leksaken mer.

Leksaker till barn 3 år och uppåt

För det större barnet finns det väldigt många leksaker att välja mellan. En sak som barn i de flesta åldrar uppskattar är pysselböcker. Det något yngre barnet uppskattar oftast pysselböcker med klistermärken och bilder att färglägga medan ett barn i förskoleklass kan vara nyfiken på en bok med bokstäver och siffror. Många äldre barn tycker om att färglägga böcker med vackra mandalabilder. En del barn tycker om dockhus, barbiedockor eller My Little Pony-hästar medan andra uppskattar lego, transformers eller star wars-figurer. Andra vill hellre spela spel eller någon sport. Det viktigaste är att känna av barnets personliga intressen och att köpa en leksak av god kvalitet.