Persienner finns idag i de allra flesta hushållen. De används främst för att förhindra ljusinsläpp och solreflektioner. Persienner är även ett bra alternativ när du vill minska insynen om du exempelvis bor på det nedersta planet där många personer går förbi och kan se in i din bostad.

Det finns ett flertal olika typer av persienner att välja mellan och beroende på vilket ändamål du tänkt använda dem för finns det garanterat någon som lämpar sig bra. Persienner är tillverkade av så kallade lameller som ligger horisontellt. Dessa lameller existerar i olika material men de populäraste är plast, aluminium och trä av olika slag.

I många bostäder med två- eller treglasfönster är mellanglaspersiennen vanligt förekommande. Denna fungerar framförallt som ett skydd för insyn samt håller solljus och solreflektioner borta. Sedan finns det även frihängande persienner, dessa monteras på fönstrets insida eller också i/utanför självaste fönsternischen. En känd funktion på dessa persienner är främst att persiennen kan justeras med hjälp av draglinorna och på så sätt kan man välja hur mycket av fönstret som persiennen ska täcka.

Interiörspersienner är en annan typ och dessa används främst för att de är snygga. Visserligen har denna typ även funktioner som insynsskydd och skydd mot solljus, men inte i lika stor omfattning som de andra typerna av persienner. Interiörspersienner har vanligtvis bredare lameller på cirka 35-55 mm. De är vanligt att de monteras upp vid stora glaspartier och liknande, då de smidigt kan justeras antingen manuellt eller via motor.

Snygg inredningsdetalj också

Beroende på ditt ändamål så finns det alltså ett flertal olika persienner att välja mellan. Persienner är mycket praktiska och trots att det finns de som tycker att de förstör övrig inredning i hemmet är det ett faktum att de kan vara mycket estetiska och snygga.

Olika typer av persienner – och varför de är så bra